Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон не се

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон не се
Коментари Харесай

Блинкън: Няма съмнение, че Китай е наблюдавал САЩ с шпионски балон - Свят

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че Вашингтон не се съмнява, че Китай се е опитвал да наблюдава страната посредством шпионски балон, който беше свален край крайбрежията на по-рано през февруари. 

" Не мога да кажа изрично какво е било първичното желание, само че това няма значение, тъй като това, което видяхме, явно беше опит за наблюдаване на доста чувствителни военни обекти ", сподели Блинкън в изявление за ABC в събота, представено от Си Ен Ен. 

По думите му преди да бъде свален, балонът е минал над доста от военните обекти. " Взехме ограничения за отбрана на тази информация. Мисля, че ще знаем повече, когато получим останките ", добави държавният секретар.

След свалянето на китайски балон, за който се твърди, че е шпионски, американските военни смъкнаха още три обекта, които бяха доста по-малки. " Смята се, че те не са били свързани с програмата за наблюдаване на никоя страна ", сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предходната седмица. Вероятно са били употребявани за метеорологични или проучвателен цели от частни лица, досочи той. 

Според американски чиновници китайският балон, за разлика от другите три обекти, е имал товар - оборудването, което е превозвал е способно да събира разследващи сигнали и да прави фотоси. Балонът е пътувал над чувствителни обекти в щата Монтана, обясняват анонимни източници, но пътят на балона е проследен, с цел да се минимизират опциите за събиране на разследваща информация.

Според Съединени американски щати балонът е бил част от група, която е следена от китайската войска и се счита, че тя е направила наблюдаване на минимум 40 страни на пет континента през последните няколко години. 



В събота вечерта в Мюнхен Блинкън е споделил на китайския държавен консултант Ван И, че Съединени американски щати разполагат с информация, че Китай обмисля дали да даде на Русия помощ , която евентуално включва оръжия и муниции. От началото на нашествието в Украйна преди една година Съединени американски щати предизвестиха Китай да не прави това.

" Притесненията, които имаме в този момент, са, че въз основа на информацията, с която разполагаме, те обмислят да дават смъртоносна поддръжка ", съобщи Блинкен в предаването " Face the Nation " на CBS малко след срещата си с Ван, представен от Си Ен Ен. 

" И ние им дадохме ясно да схванат, че това може да докара до сериозен проблем в нашите връзки ", добави той. 

В неделя държавният секретар на САЩ кацна във военната база Инджирлик в Южна Турция, с цел да се запознае на място с напъните за превъзмогване на следствията от земетресенията, след което ще отпътува за Анкара.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР